IZJAVA ZA JAVNOST

O neustreznosti napovedanih sprememb zakonodaje o zaščiti živali

Zaskrbljeni smo, ker se pomanjkljivo zakonodajo o zaščiti živali s področja eksotov namesto s potrebnimi dopolnitvami neustrezno rešuje z napovedanimi spremembami. Zato predlagamo, da se iz predloga zakona o zaščiti živali izvzame del, ki se navezuje na eksotične živali, in sicer člene 6b, 6c in 6č. V naslednjem letu naj se za to področje pripravi ustrezen pravilnik.

V nadaljevanju bi želeli ovreči nekatere trditve, ki se pojavljajo kot podlaga za predlagane spremembe zakonodaje.

Za eksotične živali ljudje ne znajo poskrbeti.

Eksotične živali so vse bolj pogoste po naših domovih. Na svetovnem spletu skoraj ni živali za katero ne bi bilo podrobnega opisa nege in oskrbe. Znanje, tehnika in gojenje v rejah se je razvilo v tolikšni meri, da zagotavljajo primerno oskrbo živali in njihovo dobrobit. Torej ne drži, da za te živali ne bi znali poskrbeti v sklad z njihovimi potrebami.

Eksotične živali izumirajo, ker jih njihovi ljubitelji pobirajo iz narave. Lastništvo eksotičnih živali zmanjšuje biodiverziteto.

Zaradi prostega trga v evropskem prostoru, so eksotične živali pri gojiteljih lažje dostopne. Najpogostejši eksotični hišni ljubljenčki ne prihajajo iz narave, ampak iz rej. Zato argument, da s prepovedjo povečamo njihovo biodiverziteto v naravi ne drži. Občasno gojitelji uspejo razmnožiti tudi redke vrste. Gojenje v rejah je določene vrste živali rešilo pred izumrtjem, zato menimo, da bi prepovedi dolgoročno še povečale upadanje števila vrst živali, in marsikatero od njih spravile čez rob preživetja.

Predlagane spremembe zakona ne bi povzročile ekonomske škode.

Kar nekaj podjetij in posameznikov se v Sloveniji posveča ravno gojitvi eksotičnih živali in prepovedi bi jim povzročile veliko ekonomsko škodo. Prepovedi dolgoročno ne prinašajo koristi, kajti vse trgovanje se kriminalizira in prenese v ilegalo.

Ljudje imajo po domovih ogromno strupenjač, zveri in živali, za katere ne znajo poskrbeti.

Strupene živali, velike zveri ali druge manj primerne živali za bivanje po domovih imajo le redki posamezniki. Namesto prepovedi bi veljalo področje regulirati z registri in dovoljenji za nekatere bolj zahtevne živali kot so npr. strupene kače, velike zveri in primati. Vse po temeljitem premisleku in z vključitvijo večjega števila strokovnjakov z bioloških, veterinarskih in naravovarstvenih področij, kot tudi društev, ki delujejo na tem področju. S prepovedjo gojitev in prodaje invazivnih vrst pa bi v veliki meri preprečili njihovo širjenje.

Od eksotičnih živali prihajajo bolezni zoonoze, ki človeka ogrožajo.

Prenosi bolezni – zoonoze so možne s katerekoli živali, lastniki plazilcev pa se zavedajo te možnosti in skrbijo za ustrezno higieno, predvsem rok, tako da do prenosa ne pride.

Eksotične živali sodijo samo v naravo in posamezne živalske vrtove.

S predlaganimi spremembami se področje eksotičnih hišnih ljubljenčkov opredeljuje kot nekaj slabega in ekstremnega. Ne želimo biti diskriminirani v primerjavi z lastniki drugih hišnih ljubljenčkov. Vse raziskave in naše petnajstletne izkušnje govorijo v prid temu, da skrb za eksotičnega hišnega ljubljenčka deluje terapevtsko. V družinah, kjer vsi skrbijo za žival, se okrepi čustvena inteligenca otrok, v določenih primerih pa eksotična žival pomeni tudi čustveno oporo osebam avtističnega spektra.

Predlog nove zakonodaje je pripravljen na osnovi vseevropske gonje proti lastništvu eksotičnih živali. Ne gre za zakonodajo, ki bi jo sprejela EU, ampak za mehanizme, ki jih je sprožila nevladna organizacija zaščitnikov živali Eurogroup for animals. V tem predlogu je veliko strokovnih napak in je pripravljen preveč na hitro.

Seznam dovoljenih in prepovedanih vrst še ni pripravljen in tako se marsikateri lastnik eksotične živali sprašuje, ali bo njegov ljubljenček sploh dovoljen. Ne ve se, kdo bo sezname pripravil, zato nas upravičeno skrbi o strokovnosti priprave ustreznih seznamov.

Prav tako trenutno stanje zavetišč ne zagotavlja sprejetja večjega števila eksotičnih živali, omemba evtanazije za nekatere vrste, pa pri lastnikih vzbuja strah, kako bo z njihovimi živalmi, za katere skrbijo že leta.

Menimo, da zakon o zaščiti živali v zakonodaji potrebujemo, vendar naj bodo njegove postavke strokovno utemeljene in prilagojene sodobnemu človeku, ki ima za hišnega ljubljenčka katerokoli žival. Pomembno je, da je bila žival gojena v reji, da lastnik zanjo primerno skrbi in da pri tem ne ogroža zdravja drugih ljudi ali zdravja živali. Ključno pri tem je izobraževanje lastnikov in splošne javnosti o področju teraristike. Naj to ne bo tabu tema, ampak to kar v resnici je: hobi, ki se je razvijal v zadnjih letih in razveseljuje številne posameznike in družine

Nika Leben, mag. biologije

Čudovite živali Bled